Okanisie Pikien werkt aan behoud cultuur en traditieCultuur en tradities moeten worden overgedragen op jongere generaties. Er gaat teveel kennis verloren, doordat wij te weinig bezig zijn met de vorming van onze jeugd. Met dat voor ogen heeft de Stichting Okanisie Pikien het project ‘Mi Mato’ uitgevoerd.

Het project biedt jongeren de mogelijkheid hun talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Deze kunnen zij later gebruiken om de cultuur over te dragen. Een mato is een traditionele marronvertelling, waarin er altijd een verborgen boodschap inzit waar je iets uit kunt leren. Het is een combinatie van vertellingen die worden ondersteund door zang, dans en drum.

In de mato zijn er twee hoofdkarakters, de ‘toliman’ (verteller) en de ‘pikiman’ (regisseur). De ‘toliman’ vertelt een lang verhaal, waarbij het publiek deze mag onderbreken. De persoon roept ‘Mi ben drape’ (ik was daar), en de ‘pikiman’ zorgt ervoor dat het geheel ordelijk verloopt.

Stichting Okanisie Pikien heeft drie maanden gewerkt met 15 jongeren uit Marowijne. Na een training van vijf weken, hebben de jongeren al drie optredens gegeven. Het project is gefinancierd door de Nederlandse ambassade en het Johan Ferrier Fonds. Op 10 oktober, Dag der Marrons, is de eerste fase van het trainingsproject officieel afgesloten. De groep gaat verder en zal meerder voorstellingen geven. In de tweede fase van het project zal worden gewerkt aan verdieping van de bijscholing. Er zal ook een vakantieprogramma worden opgezet waarbij deze groep aan kennisoverdracht zal doen aan een nieuwe groep in Marowijne.


  • Deel dit bericht