Stichting Okanisie Pikien sluit eerste fase training Mi Mato succesvol af“Dit is mijn talent, het kan niet anders dan dat ik hiermee doorga. Het project Mi Mato heeft mij tools gegeven hoe een eigen verhaal te schrijven en mijn plek in de groep te vinden”, woorden van een dolgelukkige, Mudji Amatdaklan, één van de deelnemers na afloop van de trainingen die zijn gehouden in het bauxiet stadje Moengo. De deelnemers zijn laaiend enthousiast over dit project. Het publiek dat op verschillende momenten en locaties werd getrakteerd op adembenemende Mato’s konden hun enthousiasme niet onder stoelen of banken steken.

Wat heel uniek en verrassend was bij deze voorstellingen waren de optredens bij de hotspots. Weggebruikers kwamen kijken en luisteren naar wat de deelnemers ten gehore brachten. Er zijn drie locaties geweest waar de Mi Mato jongeren de omstanders nader kennis hebben laten maken met hun talent en cultureel erfgoed. Die plekken zijn VOJ Waaldijkschool, Clockhouse Moengo en Marktplein Moengo.

Ook de speciale genodigden – ouders/verzorgers/ vrienden- van de deelnemers zijn geëntertaind geworden. Dit gebeurde tijdens het slot voorstelling op 21-08-2015 in Moengo. Stichting Okanisie Pikien beoogde hiermee dat de genodigden getuigen konden zijn van wat de deelnemers stuk voor stuk kunnen neerzetten. De trotse ouders geven aan ontzettend blij te zijn om hun kinderen zo in actie te zien en hopen van harte dat dit project voortgang blijft vinden. Vanwege het feit dat hun kinderen op een zinvolle manier om kunnen gaan met hun vrije tijd, zodat het talent verder tot ontwikkeling kan komen.

Volgens Okanisie Pikien is het de bedoeling dat deelnemers verder worden begeleid op het gebied van presentatie en vocal coaching. Vervolgens zullen er trainingen verzorgd worden op het gebied van drama en theater. Als vakantie afsluiter zullen de deelnemers een Mi Mato Neti organiseren te Moengo. Deze activiteit zal volledig door de deelnemers worden georganiseerd. Dit is onderdeel van hun training.

Okanisie Pikien is menens dit project te continueren. Mi Mato fase 2 is al geschreven. De stichting is drukdoende te zoeken naar financiering voor deze fase van het project dat twee jaar zal gaan duren en dat zal lopen van 2016 tot en met 2018. Het doel van de tweede fase is om het talent van de deelnemers verder tot ontwikkeling te brengen en te werken aan de duurzaamheid van dit fraai project. Om dit doel te realiseren ziet de stichting een trainingsruimte ( studio) als een mogelijke oplossing, zodoende kan continuïteit aan dit project gehandhaafd blijven. Waardoor de deelnemers op een efficiëntere manier in de gelegenheid worden gesteld trainingen te kunnen verzorgen o.a. tijdens de vakantie perioden.

Het project Mi Mato is gestart in maart 2015 met financiering van de Nederlandse Ambassade. Na recruitment van 15 gemotiveerde en getalenteerde jongeren uit Marowijne is Okanisie Pikien van start gegaan met de training. De trainingsfase bestond uit 3 intensieve weken in Paramaribo, Moengo , Albina en Abadukondre. De trainer, Jose Tojo heeft de focus gelegd op de basis vaardigheden van Marronvertelkunst namelijk zang, dans, presenteren en schrijven.


  • Deel dit bericht